Rezervuj si termín montáže skleníka na jeseň 2025 už teraz! 🛠️
Ako správne kompostovať v kompostéri
Čo sa deje v kompostéri
Záhradný kompostér urýchľuje proces rozkladu biologického odpadu, ktorý bežne prebieha aj v prírode. Aby ste dosiahli očakávaný cieľ a získali kvalitné organické hnojivo, potrebné je zabezpečiť správny pomer kompostovaných materiálov, dostatočný prístup vzduchu a správnu vlhkosť.
Ako správne kompostovať
Išli ste už okolo záhrady, z ktorej sa šíril pach hnijúceho záhradného odpadu? Práve tento zápach mnohých odrádza od kompostovania. Ak však dodržíte niekoľko zásad, nepríjemného zápachu, ktorý by obťažoval vašich susedov, sa vôbec nemusíte obávať. Pri správnom postupe je pach len minimálny až žiadny. Ako teda správne kompostovať v kompostéri?
1. Zabezpečte prístup vzduchu a kontakt s pôdou
O rozklad odpadu sa postarajú mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú v pôde. Záhradný kompostér by preto mal preto mať otvorené dno. Aby bol zabezpečený prístup vzduchu ku všetkým vrstvám odpadu, na stenách kompostéra by sa mali nachádzať vetracie otvory. Na spodok je tiež vhodné naukladať konáre.
2. Primeraná vlhkosť
Pokiaľ spozorujete, že je obsah kompostéra priveľmi suchý, mali by ste ho poliať. Naopak, vhodná nie je ani priveľká vlhkosť, ktorá podporuje hnitie. O tom, či je vlhkosť správna, informuje jednoduchý test:
Hrsť kompostu vezmite do ruky a stlačte.
- Ak z neho vyteká voda alebo je priveľmi mäkký, bude potrebné pridať suchšie materiály.
- Pokiaľ pekne drží pokope, má akurátnu vlhkosť.
- Ak nedrží pokope, je priveľmi suchý a mali by ste ho poliať.
Presné množstvo vody alebo suchých materiálov, ktoré bude potrebné pridať, sa naučíte odhadnúť praxou.
3. Dostatok tepla
Záhradný kompostér vytvorí vhodné podmienky na urýchľovanie rozkladu odpadu a vznik hnojiva. Na tento proces je potrebné tiež teplo. Kompostéry sa preto vyrábajú v tmavších odtieňoch. Dôležité je tiež umiestnenie kompostéra. Iste by sa nemal celý deň nachádzať na priamom slnku. V letných mesiacoch by v ňom bola príliš vysoká teplota. Vodný nie je ani stály tieň. Najlepšie miesto je v polotieni s minimalizovaním priameho slnka. V lete tak kompostér ochránite pred prehrievaním, v chladnejšom počasí v ňom bude dostatočne teplo.
4. Zloženie odpadu v kompostéri
Do kompostéra je potrebné pridávať zložky bohaté na uhlík a dusík v správnom pomere dva až tri diely bohaté na uhlík na jeden diel odpadu bohatého na dusík. Tento pomer vám pomôže dodržiavať aj zapáchanie kompostu. Ak začína zapáchať, pridajte zložky bohaté na uhlík (hnedé, suché zložky). Ak spozorujete spomaľovanie rozkladu, pridajte zložky bohaté na dusík (zelené zložky).
Dusíkaté zložky:
- zvyšky ovocia a zeleniny z kuchyne,
- pokosená tráva,
- čerstvé listy,
- zelený odpad, napríklad zvyšky rastlín,
- usadeniny kávy a čaju.
Uhlíkaté zložky:
- suché lístie,
- slama,
- popol (nie z cigariet),
- drevo, piliny,
- recyklovaný papier bez obsahu lepidiel a bielidiel.
5. Nekompostujte mäso a spracované potraviny
Ak chcete správne kompostovať a vyhnúť sa zápachu, nemali by ste do kompostéra vhadzovať zvyšky surového mäsa, kostí, varených jedál, šupky z tropického ovocia, mliečne výrobky a podobne. Do kompostu nepatria ani chorobami napadnuté rastliny.
6. Vhodná veľkosť odpadu
Myslite tiež na to, že menšie kúsky odpadu potrebujú na rozklad kratší čas a väčšie dlhší. Konáre alebo veľké časti zeleniny nasekajte na menšie kúsky. Na podporu rozkladu môžete použiť tiež urýchľovač kompostu, ktorý s ostatnými zložkami zmiešate v pomere odporúčanom výrobcom.